Vroegcastratie

 

 

 

Castratie van een kater of poes kan al jong gebeuren. In Amerika gebeurt het soms al vanaf 5 weken. Maar in de ons omringende landen is 12 weken heel normaal.

Het maakt lichamelijk weinig verschil of een kat jong gecastreerd ( 8-16 weken) of ouder is ( 6-8 maanden) en de oude uitspraken als “de plasbuis” ontwikkelt zich niet goed zijn achterhaald en ook niet een keer wetenschappelijk bewezen.

Vroegcastratie heeft niet alleen het voordeel dat het ongewenste nesten/sproeien en plassen voorkomt. De kittens verwerken de vroegcastratie ook veel gemakkelijker. Ze gaan als groep naar de dierenarts, gaan samen onder narcose en worden samen in de veilige groep wakker, binnen enkele uren na het wakker worden eten ze hun buikjes vol en rennen weer achter elkaar aan. Opvallend is hoe snel de kittens zich herstellen en hoe weinig last zij van de narcose hebben, hetgeen ook bewezen is en niet alleen mijn eigen ervaring. Ze hebben geen last van pijn in dezelfde mate als een oudere kat. Ondanks de kleine ritssluiting ravotten de poesjes gewoon met de andere kittens.

Ook is het een fabel dat castreren betekend dat een kitten niet mooi groot uitgroeit. Het tegendeel is waar. Kittens groeien beter en groter uit.

Sommige mensen zijn bang voor de narcose tijdens de castratie. In al die jaren heb ik nog nooit een kitten verloren tijdens de vroegcastratie. Die kans is dan ook erg klein.

Opvallend genoeg verkopen veel fokkers een groot deel van hun gecastreerde kittens aan dierenartsen en dierenartsassistentes, die toch allemaal opgevoed worden met “castratie rond de 8-10 maanden” en daar ook zelf nog aan vasthouden. Natuurlijk is het castreren van een ouder kitten gemakkelijker, maar is dat een reden om te wachten? Ook een 8 maanden oude kat is in feite nog een kitten. Wil je werkelijk wachten tot de kitten volgroeid is? Dan moet je wachten tot hij/zij minimaal 1,5 jaar is en dan sproeien de meeste open katers al en hebben de meeste poezen al enkele keren luidkeels aangegeven een nestje te willen en soms ook al gehad.

Dierenartsen die nog niet zo veel ervaring hebben, of de apparatuur niet hebben om vroege castratie veilig te laten zijn, hebben soms wat weerzin tegen jong castreren.

 

 

Redenen voor vroegcastratie zijn onder andere:

Minder kans op sproeien en plassen in huis.
Minder kans op kanker aan de testikels of mamatumoren.
Geen kans op baarmoederontstekingen.
De zekerheid dat een kater of poes niet als fokmachine zijn/haar leven zal slijten en eventueel zelfs doorverkocht wordt.
Geen jarenlang pilgebruik voor een poes.
Fijner, rustiger karakter.
Minder kans op wegloopgedrag dus een huiselijker kat, die aan minder gevaren ( AIDS/Leukemie/ andere gevaren buitenshuis zoals auto’s, honden, pestende kinderen), blootgesteld wordt als gevolg daarvan.
Geen ongewenste nesten.
En, vanuit het oogpunt van de fokker, de zekerheid dat niet alle kittens uit een nest verder gebruikt worden voor de fok en er selectief gekozen wordt voor een ruime genenpool en er niet alleen gefokt wordt omdat het zo leuk is.

Samenvatting

De redenen die pleiten voor vroegcastratie zijn legio. De overvolle asielen is een hele belangrijke reden Vroegcastreren word gedaan om te voorkomen dat er nesten geboren worden die niet gewild zijn. De vooroordelen dat het dier zich anders of slechter zal ontwikkelen, worden geen van alle ondersteund door degelijk onderzoek, maar toch blijven ze de ronde doen.

In de vakliteratuur verschijnen steeds vaker artikelen die pleiten voor vroegcastratie en ook hier in Nederland is het tij aan het keren. Zelfs de dierenbescherming heeft het op zijn homepage gezet.