De prijs van een Birmaan

 

Sommige mensen schrikken nogal als ze de prijs van een Birmaan zien: zoveel willen ze niet voor een kat betalen! Toch zijn het heel normale bedragen.

 Voor een Heilige Birmaan betaal je gemiddeld €850 – €950. (prijzen voor fokdieren zijn hoger). De prijs ligt aan de moeite die de fokker voor de kittens heeft moeten doen. Wat doet een fokker dan allemaal?

  •     de ouders worden beide getest op genetische ziektes (DNA test)
  •     HCM, PKD (middels echo) en FIV/ Felv ( via een jaarlijkse bloedtest)
  •     voor de kittens wordt een stamboom bij de raskattenvereniging aangevraagd (voor mij de NLKV http://www.nlkv.nl/ )
  •     de kittens worden 2x ingeënt
  •     de kittens worden 3-4x ontwormd
  •     de kittens worden gechipt
  •     het kitten wordt verkocht met een verkoopcontract en daarin een  garantie
  •     Het kitten: poes of kater wordt i.p gesteriliseerd/ gecastreerd verkocht. Tenzij er van te voren duidelijke afspraken zijn gemaakt wat betreft fokken met het betreffende kitten.

Verder heeft een fokker ook kosten gemaakt, o.a. bij aanschaf van de ouders,  het dekgeld, reiskosten. Als ook voor de dierenarts, eventuele medicijnen voor de ouder(s), voeding en verzorging. Soms een keizersnede en ga zo maar door. Gezond en serieus fokken kost tijd… en geld. Aan nestjes wordt niet tot nauwelijks verdiend: als betrokken fokker gaat het ook niet om het geld, maar om gezonde en lieve kittens. Die zich sociaal en aanhankelijk tonen.

De prijs kan ook variëren aan de hand van jouw wensen: een fokkitten zal duurder zijn dan een kitten voor een liefhebber. Dit kan liggen aan de fok- of showkwaliteit. Voor dat extra geld krijg je soms een eerste keuze uit het nest of extra garanties bij de verkoop.

De stamboom van een kitten is erg belangrijk! Niet om het papier zelf, echter de rasvereniging oefent controle uit op zijn leden. Zo weet je zeker dat het kitten niet uit een inteeltnestje komt en het kitten raszuiver is. Maar ook dat de moederpoes niet wordt ingezet als fokmachine. De kostprijs van een stamboom is bij een rasvereniging vaak niet duurder dan €15,-. Een stamboom geeft geen 100% garantie voor een gezond kitten, maar de kans op een gezond kitten is beduidend groter dan een kitten zonder stamboom. Diverse gezondheidstesten van de ouderdieren zijn namelijk verplicht, evenals chippen. Ook ben je als cattery ingeschreven en wordt broodfok tegen gehouden.

Verkoopcontract en garanties:

Is er een bepaalde vorm van garantie op het kitten?

De meeste fokker geven een garantie tot het kitten de leeftijd heeft bereikt van 12 maanden daarna vervalt de garantie, deze garantie geldt alleen als het kitten na de koop aan een erfelijke aandoening overlijdt, sectie zal dit moeten uitwijzen. Wettelijk gezien zit er, na de koop, 6 maanden garantie op een kitten, u moet dan wel kunnen aantonen dat de oorzaak van het probleem niet bij u maar bij de fokker ligt. Daarom is het altijd van groot belang dat mocht een kitten, zonder duidelijke oorzaak, komen te overlijden, u sectie laat verrichten. Is de oorzaak van het probleem wel duidelijk zult u bewijs moeten aanleveren door middel van een door uw DA ondertekend en gestempeld verslag van de oorzaak. Het laatste geldt ook als uw kitten nog in leven is.

In geval van FIP zijn beiden partijen (de kopen als de verkoper) onschuldig, geen enkele rechter zal hieraan beginnen omdat de oorzaak van FIP nog steeds niet achterhaald is en er geen schuldige aangewezen kan worden behalve het coronavirus (mits de verkoper heeft geweten dat deze een ziek kitten heeft verkocht zonder de koper hiervan op de hoogte te stellen). Op deze website komt u meer te weten over FIP: Coronavirus en FIP deze website wordt ondersteund door Dr. Herman Egberink van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. En ook via de website van Vetined; http://www.vetined.nl/news/67/show

Showkwaliteit:

Wij streven ernaar om kittens te fokken met een hele mooie bouw, door goede combinaties als ouders uit te kiezen. Bij birmanen zijn de aftekening echter heel grillig, 2 ouders met perfecte aftekeningen kunnen kittens krijgen met aftekeningen die helemaal niet zo goed zijn. U kunt natuurlijk showen met een kitten waarvan de aftekeningen niet perfect zijn, maar in de prijzen zult u niet vallen. Toch kan het heel leerzaam zijn om een keertje een show te bezoeken, zodat u weet wat de plus- en minpunten zijn van uw kat.