FIFe Standaard

 


 

 

Standaard van de Heilige Birmaan volgens FIFe-regels.

 

Hanne Sofie Sneum,
All-round FIFe-keurmeester

 

vertaald door Nettie Bosch

Bron: http://www.felikat-heiligebirmanen.nl/ De rasstandaard

 

 

Algemeen
Gemiddeld in grootte.

Uitleg
Dit betekent: NIET KLEIN!

We willen graag een krachtig gebouwde kat zien met een stevige botstructuur. De kat moet veel spieren hebben en geen vet. Hij mag niet zo groot zijn als een Maine Coon, maar hij moet wel fors zijn. Het normale gewicht van een poes is ca. 3,5 kg en de katers hebben een gewicht vanaf 5 kg. Dit betekent natuurlijk niet dat de katten op de keurtafel gewogen worden, maar ze moeten wel goed van gewicht aanvoelen.
Omdat dit ras de neiging heeft om kleiner te worden en wat minder fors gebouwd, zullen we altijd de meer gespierde grote kat nemen als er gekozen moet worden tussen twee katten van dezelfde showkwaliteit.
Een punt van aandacht is wel dat de Heilige Birmaan langzaam ontwikkelt en vaak al 3 of 4 jaar oud is eer hij echt is uitgegroeid. Katers bereiken vaak pas hun maximale gewicht als ze 4 jaar oud zijn.

Kop
Vorm: sterke botvorm.
Voorhoofd: een lichte ronding.
Wangen: vol, iets rond.
Neus: middelmatige lengte zonder stop, met een lichte deuk.
Kin: stevig.

Uitleg
Kort : Geen Perzen- of Siamezenhoofd!!
Ook hier willen we een stevige botstructuur zien. Het is van groot belang voor een harmonisch geheel van de kop.
Stevige botstructuur heeft tot gevolg dat er mooie ronde jukbeenderen ontstaan kunnen die samen met een breed kaakbeen de mogelijkheid geeft om stevige kin en wangen te vormen.
Het voorhoofd moet iets rond zijn en het profiel moet samen met de lichte deuk een harmonisch geheel vormen.
De wangen moeten vol en ietwat rond zijn.
De neus is van middelmatige lengte, met een kleine deuk bij het voorhoofd. GEEN STOP!!
Veel Heilige Birmanen hebben een zogenaamde "Romaanse neus", typisch maar absoluut geen fout! Als het voorhoofd de juiste ronding heeft, de neus de juiste deuk en de kin goed stevig, kun je zien dat de lengte van de neus dezelfde is als de afstand boven de neus.
Van voren gezien moet de kop volle ronde wangen laten zien en de vorm van de kop moet "een breed open hart" zijn.

Oren
Vorm: klein met afgeronde punten.
Plaatsing: een klein beetje puntig, niet te recht op het hoofd op een goede afstand van elkaar.

Uitleg
De oren van een Heilige Birmaan moeten niet te klein zijn, Perzen hebben kleine oren. Birmanen hebben middelmatige tot kleine oren. De oren zijn deel van een totaal harmonieuze uitstraling. Ze mogen niet zo klein zijn als de oren van de pers. Nogmaals, geen Perzen-oren, geen Siamezen-oren. Jongere katten hebben vaak erg grote oren, maar als ze een stevige botstructuur hebben zullen de oren later precies passen bij het gewicht.

Ogen
Vorm: niet helemaal rond, licht ovaal.
Kleur: diepblauw.

Uitleg
Helaas wordt veel gezien dat de ogen van de Heilige Birmaan veel te rond of soms veel te veel amandelvormig zijn.
De ogen moeten op één rechte lijn staan. De buitenste ooghoek moet hoger staan dan de binnenste ooghoek. Hierdoor ontstaat de juiste "look". De afstand tussen de ogen moet tenminste de breedte van een oog zijn, een iets grotere afstand bevordert de totale positieve expressie van de kat.
De kleur van de ogen moet zo diepblauw mogelijk zijn. Dieplauw betekent saffierblauw!
Alle kittens worden geboren met blauwe ogen. Deze kleur verandert langzaam.
Als ik wil weten hoe de kleur zich zal ontwikkelen, kijk ik heel goed naar de kleur als het kitten drie weken oud is. Op die leeftijd kan ik de kleur beoordelen die later zal komen.
Als volgt:
1) Lichtblauw met gele infiltratie zal bij de volwassen kat een waterblauwe oogkleur worden.
2) Lichtblauw met groene infiltratie zal bij de volwassen kat medium blauw worden.
3) Siameesblauw zal exact de kleur worden die we graag willen hebben.

Erg belangrijk:
Bij de Heilige Birmaan moeten we heel goed opletten dat de katten niet scheelzien. We moeten erkennen dat veel Birmanen scheel zijn en dat het vaak erfelijk is. Soms is de helft van een nest scheel; van lijnen die verder heel uitstekend zijn.
Het is heel jammer, maar ik moet zeggen dat pas op de leeftijd van ongeveer 10 maanden goed gezien kan worden of de kat scheel is of niet.
Daarom is het van groot belang dat we in ons ras geen schele katten gebruiken of katten die het gen dragen. Daarom is het ook erg belangrijk voor ons allemaal als fokkers maar zeker als keurmeesters om dit probleem NIET over het hoofd te zien.

Lichaam
Structuur: redelijk lang lichaam; katers moeten massiever zijn dan poezen.

Uitleg
Geen Perzenlichaam en geen Siamezenlichaam. De Heilige Birmaan moet een stevig niet te fijn gebouwd lichaam hebben. Belangrijk is dat de kat gespierd is en geen vet heeft.
Er zijn kittens die rond zijn van het babyvet. Deze kittens kunnen later uitgroeien tot de meest gepierde volwassen katten.

Poten
Kort en stevig. Ronde poten.

Voor mij moet een Heilige Birmaan middelmatig lange poten hebben, niet zo kort als die van een Pers.

Handschoenen
De speciale outfit van een Heilige Birmaan is het wit, handschoenen genaamd, aan de voorkant van de voorkant van voor - en achterpoten.
Deze handschoenen moeten echt puur wit zijn. Ze moeten stoppen waar de tenen overgaan in de voet, en niet hoger.
Een beetje hoger aan de achterpoten is toegestaan. Aan de achterkant van de achterpoten eindigen de handschoenen in een punt. (Sporen). De ideale sporen eindigen in een "V"-vorm en komen tot ½ tot ¾ van de poot tot de hiel. Lagere of hogere sporen zijn acceptabel als ze maar niet boven de hiel komen.
Het is belangrijk dat de handschoenen gelijk zijn van hoogte en dat ze symmetrisch zijn, op de twee voorpoten of de twee achterpoten, of zelfs beter op alle voeten.

Uitleg
Met geen ander ras is er zo'n discussie over de vier witte sokken en sporen als bij de Heilige Birmaan. We moeten echter beseffen dat de Heilige Birmaan niet alleen bestaat uit vier witte voeten.
Het is natuurlijk prachtig: een perfecte Birmaan met perfecte handschoenen en sporen. En natuurlijk kiest een keurmeester bij twee gelijke types voor degene met de beste handschoenen en sporen.
Nogmaals een Birmaan heeft meer dan witte voeten. Als een van de buitenste tenen niet wit is of de sporen eindigen niet in een punt, is dat niet zo'n grote fout. Het is een echte fout als er teveel wit zit aan de achterkant van de voorpoten. De grens is hier de wildklauw. Wit tot over de wildklauw telt als een fout (zgn. "runner" of "oploper").
Ook de kleur van de voetkussentjes wil ik noemen. Deze kunnen zowel roze zijn als een mix van roze en de pointkleur of zelfs alleen de pointkleur. Dit is geen fout!


Staart
Medium lengte, met een pluim.

Uitleg
Geen korte staart! De lengte van de staart moet passen bij de lengte van het lichaam en harmonieus zijn in het geheel. Beter een langere staart dan een korte.
Katers hebben vaak een kortere staart dan poezen en ze zijn minder dik. Kittens van drie maanden hebben vaak slechts een kleine "kerstboom" als staart. Kittens van 5 maanden en ouder moeten een lange staart hebben om te garanderen dat deze past bij de toekomstige lichaamslengte.
De lichtere achterkant van de staart van een tabby Birmaan wil niet zeggen dat de kat zilver is of draagt en het is geen fout. De staartkleur van lilac en chocolate ontwikkelt vaak erg langzaam.

Vacht
Structuur:
Lang tot halflang, kort in het gezicht, langer op de wangen uitgroeiend tot een kraag, lang op rug en flanken.

Zijdestructuur:
Korte ondervacht.

Kleur:
Alle karakteristieke kleuren van de colourpoint katten, met 4 witte voeten. Points: Op gezicht, oren, poten, staart, geslachtsdelen. De points moeten in goed contrast zijn met de kleur van het lichaam.
Lichaamskleur en de kleur van de buik de kleur van een lichtgekleurde eierschaal. De rug is goud/beige in alle varianten.
De kleuren zijn alleen maar volledig ontwikkeld bij volwassen katten.

Uitleg
De Heilige Birmaan is een halflanghaar kat, geen langhaar of korthaar. Ze moeten een zijdeachtige vacht hebben en meestal hebben ze een korte ondervacht (niet te dicht ingeplant). Het betekent dat de vacht van een Heilige Birmaan niet zo rechtop blijft staan als de vacht van een Pers.
Zoals alle halflangharen hebben veel Heilige Birmanen een kortere zomervacht en een langere wintervacht. De point- en vachtkleur is pas optimaal na 1½ jaar bij de pointkleuren en kan voor de verdunde kleuren wel 2½ jaar duren.
Maar als ik een kat zie met een "bril" rond de ogen (minder kleur) en de kat is ouder dan 2 jaar, geef ik deze een U1 zonder certificaat, omdat deze in slechte conditie is.
De lichaamskleur moet goud/beige tot lichtbeige zijn, maar oudere katten hebben vaak een donkerder lichaamskleur dankzij hun leeftijd.
De ideale lichaamskleur van de Heilige Birmaan komt overeen met de kleur van de points. Dat betekent goud en alle kleurvarianten. Een Heilige Birmaan houdt zijn lichte kleur niet gedurende zijn hele leven zoals de Colourpoint.
Een Heilige Birmaan met contrast is altijd beter dan een donkere kat. Kastraten zijn vaak lichter op hun lichaam dan fokdieren.

Uitstraling
De Heilige Birmaan laat een speciaal karakter zien en heeft een speciale uitstraling.

Uitleg
Deze uitstraling is een breed geheel om mee te werken. De Heilige Birmaan is een van de oudste rassen. Zij hebben hun speciale kenmerken en hun speciale "look". Welk ander ras kan dat zeggen?
Heilige Birmanen hebben een speciaal karakter. Vaak maken ze onervaren stewards zenuwachtig met hun speciale manier van "snuiven", ze zeggen pt, pt, pt, pt… Dit is alleen een zelfverzekerde kat die snuift, het is echt geen teken van agressie.

Fouten
Witte of gekleurde vlekken op borst of buik.

Uitleg
De Heilige Birmaan is genetisch een point halflanghaar met een bicolour-gen. Vroeger dacht men dat de Heilige Birmaan een eigen gen bezat voor de witte voeten. Dit idee was goed te begrijpen want als je kijkt naar de foto's van de oude Siamezen en Khmers met witte sokken die gebruikt werden om te fokken. Maar we moeten met fokken trachten het bicolour-gen te behouden op de witte voeten.
Bijvoorbeeld in Zuid Afrika hebben ze de standaard veranderd. Zij accepteren dat het onmogelijk is om seal/blue en tortie/tabby varianten te fokken zonder vlekken op de buik.
Het witte bicolour-gen erft recessief over, wat betekent dat je twee perfecte Birmanen kunt kruisen en toch te veel of te weinig wit krijgt.
Omdat we te maken hebben met een bicolour-gen is het wit niet alleen zichtbaar bij de sokken en sporen. Als je een Heilige Birmaan hebt met erg hoog wit, zal er ook wit te zien zijn op de "life-line" in het midden van buik en borst.
Ik herhaal: als je een Birmaan hebt zonder buikvlek moet je deze kiezen, maar voor mij is een buikvlek geen fout.
Ik wil het niet zien op het lage gedeelte van de hals, dat kan het begin zijn van een kinvlek of nog erger: van een roze neusspiegel.

 

Fouten die een certificaat uitsluiten

Neus: incompleet gepigmenteerd neusleer.

Poten: wit wat te hoog zit aan de zijkant of achterkant van de handschoenen aan voor- en/of achterpoten.
Afwezigheid van sporen aan de achterpoten.

Vacht: witte vlekken in gekleurde gedeelten of omgekeerd. Een witte vlek op de genitaliën.

Uitleg
Erg oude katten hebben vaak te weinig pigment op het neusleertje. Bij de lilacpoint is het erg moeilijk te zien of het neusleertje donker lilac of licht lilac/roze is. Het kan natuurlijk lilac zijn in alle varianten, maar de voorkeur gaat uit naar het donkere lilac. Roze sluit het certificaat niet uit.

Veel Heilige Birmanen missen de pigmentatie op de lippen, wat ook beschouwd moet worden als een fout. Speciaal de tabbies moeten een sterk gepigmenteerde lijn langs de lippen hebben.
Natuurlijk is het moeilijk of zelfs onmogelijk om de pigmentatie te zien bij de kleuren rood/ creme-tortie/tabby varianten omdat het neusleertje hier zonder pigmentatie kan zijn of ook gevlekt.
Een groot aantal Heilige Birmaan katers heeft een witte vlek op de top van hun genitaliën. Als het alleen daar zit en niet verder doorloopt naar de buik, vind ik het persoonlijk geen fout. Maar ik respecteer mijn collega-keurmeesters die dit wel als fout zien.
Veel fokkers hebben om dit aanwezige wit veel goede katers laten kastreren, wat een groot verlies is geweest voor de Heilige Birmaan.
We moeten voorzichtig zijn met een witte kinvlek. Bij jonge kittens is dit vaak heel erg moeilijk te zien.

Dan is er nog een donkere vlek in de witte sokken en sporen. Dit is een erfelijk probleem wat we niet moeten gebruiken in de fok.
Om het ras van de Heilige Birmaan te verbeteren in de toekomst, is het onze opdracht om alle zichtbare fouten te vermijden bij het fokken.
Echter: we moeten wel enkele kleine fouten accepteren, anders zitten we zonder bruikbare katten.

Conclusie
Zoals eerder vermeld ontstonden in de 70-jaren de nieuwe kleuren in het ras en het was nodig geweest om te kruisen met andere rassen om deze kleuren te krijgen. Heilige Birmanen werden met lange en elegante Siamezen en met het oude type Perzen, met redelijk lang haar, gekruist. En om het witte gen te krijgen werden ook bicolour huiskatten gebruikt.
Helaas waren de nieuwe fokkers niet zo succesvol als de oude Franse en Duitse fokkers voor en na de 2de Wereldoorlog. De reden hiervan was dat de nieuwe fokkers meer geïnteresseerd waren in de kleur dan in het type van de Heilige Birmaan. Zowel de Siamees als de Pers waren ontwikkeld tot katten die ver van de Heilige Birmaan af stonden. Bij de Siamees werd de laatste 10 generaties een kleine elegante kat zichtbaar. De ondervacht van de Pers werd steeds voller.
Maar zoals ik al eerder heb gezegd, we hebben de lijnen nodig om een goede Heilige Birmaan te fokken. Als fokkers hebben we tijd nodig en support van elkaar en heel belangrijk ook het support van de keurmeesters. Met open informatie over wat we hebben en wat we willen ben ik er zeker van dat we in de toekomst succes zullen hebben.
Eerst moeten we beseffen - fokkers en keurmeesters - wat de wens is hoe de Heilige Birmaan er uit moet zien.
* Willen we een Pers als Heilige Birmaan?
* Willen we een Siamees als Heilige Birmaan?
* Of willen we een ECHTE Heilige Birmaan?

Wereldwijd ben ik met veel oude Birmanenfokkers in gesprek en we willen natuurlijk allemaal de Heilige Birmaan handhaven zoals de standaard ons dat voorschrijft.
Daarom ben ik ietwat teleurgesteld. De laatste tijd zie ik namelijk op de shows Birmanen die wat overgetypeerd zijn. Ik bedoel met overgetypeerd: kleine katten met korte neuzen, een heuse stop, een lange vacht met een dichte ondervacht.
De meeste van ons hebben het ras gekozen om dat wat het ras was: een ras van vele rassen in grootte, vacht en type; gemakkelijk te verzorgen.
We willen toch geen van deze kwaliteiten veranderen?
Dan rust er op ons een grote verantwoordelijkheid en moeten we ervoor zorgen dit ras te behouden. We moeten dus een standpunt innemen wat betreft het type Heilige Birmaan wat we willen zien.
Allereerst een halflanghaar kat. Met alle respect: het is een kat "in het midden". Het is geen Pers en het is geen Siamees, wat betreft type, vacht en grootte. Maar het heeft zijn eigen kenmerken die we moeten respecteren en vooral bewaren.

De moraal van dit verhaal:
Ik hoop weerklank en support te vinden voor de volgende veranderingen in de standaard:
* Poten: medium hoge, stevige poten.
* Kop: Romaanse neus/convex neus heeft de voorkeur.
* Oren: medium groot tot redelijk klein.
* Vacht: halflang tot lang. Korte seizoensvacht is toegestaan. Kraag mag missen.

We moeten de commissie vragen de kleur van de voetkussentjes weer onder de loep te nemen.
* Voetkussentjes: roze, de point kleur of een mix van beiden