De Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan is een opvallende half langharige kat met een exotische uitstraling. Er bestaan waarschijnlijk over geen enkel ander ras zo veel verschillende meningen en stellingen over de mogelijke herkomst. Het typische raskenmerk, dat bij geen enkel andere ras voorkomt, vormen de witte voetjes. Katten van dit ras zijn over het algemeen rustige en verstandige dieren die het met iedereen prima kunnen vinden.

Herkomst:

Over de herkomst van dit elegante ras gaan de prachtigste en fantasierijkste verhalen rond. Een bekend verhaal, is dat deze katten al eeuwenlang, afgeschermd van de buitenwereld, in een Birmees monnikenklooster leefden.

In elk geval is het duidelijk dat er verschillende mensen zijn geweest die omstreeks het jaar 1900 op Heilige Birmanen gelijkende katten uit Birma mee naar huis genomen hebben. Het is voornamelijk aan de Franse liefhebbers te danken dat het ras in Europa (en later ook in Amerika) geïntroduceerd werd.

Dat Frankrijk een belangrijke rol heeft gespeeld in de verspreiding van de Heilige Birmaan is te bewijzen, aangezien de stamboom van alle Heilige Birmanen uiteindelijk terugleiden tot in Frankrijk. Critici stellen dat de Fransen door gebruik van verschillende kattenrassen zelf de Heilige Birmaan gecreëerd hebben en er een interessant verhaal omheen hebben gesponnen om de vraag ernaar te vergroten. Het staat wel vast dat in het begin van de fokkerij in Frankrijk huiskatten met witte sokken, Siamezen en colourpoint Perzen zijn gebruikt.

Karakter:

Over het algemeen zijn Heilige Birmanen zachtaardig, rustig en verdraagzaam. Ze zijn echter wel op hun rust gesteld en u moet ze hoe dan ook de mogelijkheid bieden zich zo nu en dan terug trekken. In een drukke omgeving zijn ze dan ook minder goed op hun plaats: ze zouden uit hun evenwicht kunnen raken. Heilige Birmanen houden van gezelligheid en hebben tamelijk veel aandacht en contact met huisgenoten nodig om zich prettig te voelen. Sommige Heilige Birmanen hebben wel eens de neiging zich tot een eenpersoonskat te ontwikkelen, waarbij ze een bepaalde persoon binnen het gezin uitkiezen met wie ze een hechte vriendschapsband aangaan. De omgang met andere katten verloopt meestal zonder problemen. De Heilige Birmaan kan ook prima samenleven met honden, mits die hem niet najagen, want daar ziet hij de humor niet van in. Katten van dit ras zijn doorgaans niet luidruchtig en proberen hun bedoeling vooral aan u kenbaar te maken door kopjes te geven en oogcontact te zoeken. Ondanks hun rustige natuur zullen de meeste op zijn tijd graag spelen en ravotten, maar het is niet zo dat ze uw hele woning als speelplaats beschouwen.

Verzorging:

De zachte, halflangharige maar zeer dichte vacht van de Heilige Birmaan heeft vrij weinig verzorging nodig. De textuur zorgt ervoor dat de vacht zelden klitten vertoont. Over het algemeen kunt u met een wekelijkse borstelbeurt de vacht van een Heilige Birmaan goed in conditie houden. Kam hem in geen geval met een metalen kam, aangezien u hiermee de ondervacht kunt beschadigen. Een stevige, haren borstel is in de regel een betere keuze. Wanneer u met de Birmaan wilt gaan showen, heeft de verzorging wat meer voeten in de aarde, omdat er op shows erg gelet wordt op de kwaliteit van de vacht. Sommige mensen wassen de kat een of twee dagen voor de tentoonstellingsdag, maar dit wordt door doorgewinterde exposanten afgeraden. Door de wasbeurt heeft de vacht op de dag zelf nog te weinig stevigheid. Daarom wordt het aanbevolen om de Birmaan ongeveer vijf dagen voor een show te wassen. Daarna kunt u de vacht nog regelmatig poederen. Oorpluimen worden op de show niet op prijs gesteld, dus knipt u deze voorzichtig af; natuurlijk zorgt u er ook voor dat de gehoorgang schoon is. Scherpe nagelpunten kunt u het beste met een goede, sterke nageltang afknippen.

 

Uiterlijke kenmerken:

Het Lichaam:

De Heilige Birmaan is een middelgrote, goed geproportioneerde kat. De staart is gemiddeld van lengte in verhouding tot de rest van het lichaam en behoort een elegante indruk te maken. De Birmaan mag niet te hoog op de poten staan; deze zijn dan ook eerder kort dan lang. De voeten zijn rond en vertonen de ras typische witte sokken.

De Kop:

De kop heeft enigszins ronde wangen en een rond voorhoofd. De neus is gemiddeld van lengte en mag geen stop vertonen, maar een lichte inkeping in de neusrug wordt niet bestraft. De kin behoort stevig te zijn, maar niet al te geprononceerd. De oren staan wat schuin in de kop en wijzen enigszins naar voren toe. De ogen van dit ras behoren zo diepblauw mogelijk te zijn en niet rond, zoals die van de Perzische Langhaar, ze zijn eerder ovaal.

De Vacht:

De vacht van de Heilige Birmaan heeft een bijzondere textuur. Hij voelt zijdezacht aan en valt van nature als een weelderige sluier om de kat heen. De Heilige Birmaan heeft weinig ondervacht (onder geen beding mag de vacht al te dik zijn) en een krullende ondervacht wordt op tentoonstellingen niet  gewaardeerd. Rond de kraag, op de staart en bij de achterpoten is de vacht langer dan op de rest van het lichaam.

De Kleuren:

De Heilige Birmaan komt alleen voor in de zogenaamde himalayapatroon. De witte voetjes vormen het meest in het oog springende verschil met andere rassen die het himalayapatroon vertonen. Dit belangrijke raskenmerk mag nooit ontbreken.

Het wit moet zo symmetrisch mogelijk afgetekend zijn en aan de achterkant van de poten in een V-vorm omhoog lopen. Voor alle keurslagen geldt dat de kleur op het lichaam zo zuiver mogelijk moet zijn en dat deze behoort te contrasteren met de gekleurde points.

De ogen zijn blauw, ongeacht de vachtkleur.

De Heilige Birmaan komt onder andere voor in sealpoint, bluepoint chocolatepoint, lilacpoint, redpoint, creampoint, waarbij in alle kleurscharkeringen de tortiepoint, tabbypoint en tortietabbypoint zijn toegestaan.